Jachtwerf de Jong, sinds 1653

1653. Tot zo ver gaat de geschiedenis van houtbouw aan de Zijlroede te Joure terug. Grote houten schepen werden er destijds gebouwd. Galjoenen en koggeschepen die door heel Europa voeren. Veelal gemaakt van eiken dat in die tijd nog gewoon uit de omgeving werd gehaald. Ook toen al stond er een loods op deze plek. Maar dit gebouw was meer dan een loods alleen. De gebinten en balken van dit gebouw stonden vol met tekens, merken en bevestigingspunten. Ze waren een deel van de mal voor nieuwe schepen.

Waar eens het boegbeeld van de Nederlandse scheepsbouw Eeltsje Holtrop van der Zee geschiedenis schreef, worden bij Jachtwerf de Jong in Joure nog steeds houten schepen gebouwd. De naam Jachtwerf De Jong Joure is synoniem aan vletten. En dan met name aan teakhouten vletten, fraai afgewerkt met koperen beslag. In Joure worden ze in diverse afmetingen gebouwd.

Ook uw motorboot, klassiek zeiljacht, vlet of ander schip is in vertrouwde handen op onze werf in Joure? We staan voor kwaliteit en hebben oog voor detail. Wij zijn pas tevreden als u het bent

AALDERT DE JONGE, HELLINGBAAS