Binnenkijken bij Klokkenmakerij Joure

Joure is dé thuisbasis van de Friese klokkenindustrie. In hoogtijdagen zijn er duizenden Friese klokken gemaakt en nog steeds vind je echte Friese klokkenmakers in Joure.

In de 18e eeuw groeide de klokkenindustrie in Friesland enorm. Dit zette door in de 19e eeuw waarbij er rond 1857 alleen al in Joure 4000 (!) Friese klokken per jaar werden gemaakt. Joure was in die tijd dan ook een belangrijk productiecentrum voor Friese klokken. De bekendste klokken zijn de Friese stoeltjesklok en Friese staartklok.

Nederlandse boeren en burgers hadden de Friese staartklok vaak in de gang hangen zodat iedereen de klok kon horen. Maar de klokken waren ook populair in het buitenland. Zo werden ze bijvoorbeeld geëxporteerd naar Noord-Afrika en Indonesië. Na de piek in 1857 ging het bergafwaarts met de Friese klokkenindustrie. Dit kwam vooral door de opkomst van de Duitse klok. Toch zou Joure nooit meer zonder Friese klokkenmaker komen.

Over een periode van driehonderd jaar (vanaf ±1700) telde Joure in totaal meer dan tweehonderd klokkenmakers. Zij maakten in totaal 225 duizend Friese klokken. Evenzoveel geelgieters, meubelmakers en andere toeleveringsbedrijven waren actief en onlosmakelijk verbonden met de uurwerkmakers.

Friese stoel- en staartklokken

Vanaf het begin van de 18e eeuw werden Friese stoelklokken gemaakt. Eerst eenvoudig qua uitvoering, met een vlakke kast. In de tweede helft van de 18e eeuw werd de allereerste Friese staartklok gemaakt. De stoelklok moest vervolgens concurreren met de staartklok en daarom werd de stoelklok steeds meer “versierd”.

Klokkenmakers Joure

In Joure werken nog steeds echte klokkenmaker-ambachtslieden die hun vak verstaan. En gelukkig zijn er nog steeds heel veel mensen die de Friese klok waarderen om zijn degelijkheid, vormgeving en de rust die ervan uitgaat. Ook in deze moderne tijd past een Friese klok nog altijd in elk interieur. Ben je in Joure? Loop dan zeker binnen bij de Jouster klokkenmakerij aan het Douwe Egberts Plein 8.


“Wij bouwen nog handgemaakte nieuwe Friese staart en stoelklokken geheel naar wens! Je kunt ons bedrijf tijdens openings tijden bezoeken voor vrijblijvende reparatie en restauratie offerte, of kom gewoon kijken in onze werkplaats en het schilders atelier!”