‘Beklim’ de Jouster Toer en ontdek de verhalen


Bezoek met een gids deze mooie toren (toer) en laat je verrassen door de mooie verhalen!

De kerk is vernoemd naar Hobbe van Baerdt, grietman van Haskerland in de periode 1615-1650. Op de fronton boven de ingangspoort staat De heer Gritman Hobbe van Baerdt 1644. In dit jaar werd door hem op 18 maart de eerste steen gelegd voor de tweebeukige (schip en zijbeuk) kerk ter vervanging van een kerk uit de 16e eeuw. In 1939 werd de kerk door brand verwoest. De herbouw duurde vanwege de Tweede Wereldoorlog tot 1947.

Historische raadkamer en gevangenis

De toren (De Jouster Toer) is ouder en dateert uit 1628 (eerste steen gelegd op 8 augustus door Hobbe van Baerdt). In de toren van drie geledingen bevond zich een raadkamer en gevangenis. De klokken in de toren zijn gegoten door de klokkengieters: Gregorius Hall (1603), Jacob Noteman (1636) en L. Haverkamp (1790). In 1953 werd door Douwe Egberts een carillon met 37 klokken geschonken. Het carillon is later compleet gemaakt door er nog twee klokken aan toe te voegen. (Bron: Wikipedia).

De ‘beklimming’ van de Jouster Toer is ook onderdeel van het Jouster Kuierke, is een aanrader! Je hebt vanaf de toren een prachtig uitzicht!