Fietsroutes van Sietske

Aangenaam verrast. Dat was Sietske Bakker toen zij drieëntwintig jaar geleden (2021) in Joure kwam wonen en de omgeving verkende op haar fiets. “Ik kom uit Menaldum. Daar is het landschap weids, wat ook zijn charme heeft met de prachtige vergezichten, maar hier is veel meer afwisseling. Water, bos en prachtige fietspaden. Je kunt hier alle kanten op. Een fietstocht in deze omgeving bezorgt je het vakantiegevoel.”

De keuze voor Joure als woonplaats was destijds een bewuste. Joure ligt centraal in Friesland en is goed bereikbaar via de snelwegen. Dat was gunstig voor het werk van haar man. Het goede gevoel dat zij toen al bij Joure hadden is gebleven want nog altijd hebben Sietske, haar echtgenoot en kinderen het hier goed naar hun zin. In Joure voelen ze zich thuis.

Fietsroute 1

Van de routes die Sietske graag fietst, lichten we er twee uit. Ze zijn allebei zo’n 10 kilometer lang, maar kunnen ook samengebracht worden tot één route van 20 kilometer. “We starten in het centrum van Joure, bij ‘Het Kleine Parkje’ en fietsen De Scheen op richting de rotonde”, vertelt Sietske. “Daar gaan we rechtsaf en nemen het pad langs de sportvelden tot we weer bij een rotonde komen. Daar gaan we richting Sneek. Vervolgens gaan we links en nemen we het viaduct over de snelweg. We gaan rechtsaf en fietsen om de ‘De Put van Nederhorst’ heen. Via het fietspad langs de Skarsterrien komen we in Scharsterbrug. Je kunt nu terug naar Joure. Dan heb je ongeveer 10 kilometer afgelegd, maar je kunt ook door…”

Fietsroute 2

“Als je besluit om lekker door te fietsen dan ga je in Scharsterbrug naar de brug. Daar vervolg je je route langs de Skarster Rien richting Ouwsterhaule. Je gaat onder de snelweg door. Vervolgens hou je links aan kom je uit bij de Haulsterbossen. Er staat een snackkar op de hoek. Hier heb je opnieuw de mogelijkheid om terug te gaan naar Joure. Maar heb je zin om door te fietsen, kies dan de fietspaden die je via Sint Johannesga bij het Nannewiid brengen. Dit tweede stuk is favoriet bij mij. In de buurt van Sint Johannesga is het altijd zo stil. Er zijn geen snelwegen in de omgeving. Het is een heel fijn stukje om te fietsen. Als je vervolgens richting Haskerhorne gaat, komt Joure ook snel weer in zicht.”

“De routes waar ik over vertel, hoef je niet beslist zo te fietsen hoor.
Als je een ander paadje ziet dat je leuk lijkt, neem het dan! Er is zoveel moois te zien”

Leuke paadjes met rustpunten onderweg

Er zijn veel prachtige fietspaden in de omgeving van Joure. “De routes waar ik over vertel, hoef je niet beslist zo te fietsen hoor”, lacht Sietske. Als je een ander paadje ziet dat je leuk lijkt, neem het dan! Er is zoveel moois te zien.” Onderweg kun je altijd even uitrusten en tijd nemen voor een kopje koffie, thee of iets anders.