Nieuwe dorpskuier maakt Joure op elk moment beleefbaar

Grietje Hoekstra, marketeer bij VVV Waterland van Friesland, heeft de nieuwe dorpswandeling van Joure gepresenteerd aan Martijn Zaal, voorzitter van Joure Promotie. Met deze wandeling kunnen toeristen en bewoners op elk moment beleven wat dit mooie dorp te bieden heeft.

De presentatie van de dorpswandeling vond plaats in Museum Joure, dat ook het startpunt van de wandelroute is. Volgens Martijn Zaal is de dorpswandeling een mooie aanvulling op het Jouster Kuierke, een rondleiding met gids van het Gilde Joure, die ook geboekt kan worden door toeristen bij VVV Waterland van Friesland. Maar nu kunnen ze ook zelf het dorp verkennen met dit boekje, zelfs als er op dat moment geen ‘Jouster Kuierke’ beschikbaar is. “Een papieren dorpswandeling door Joure is zeker goed nieuws. Er kunnen nooit genoeg mensen zijn die het mooie Joure verkennen. Er zijn zoveel juweeltjes in Joure, ik denk dat zelfs inwoners hier nog nieuwe verhalen door ontdekken,” zegt Zaal.

Reizen door Joure

De dorpswandeling door Joure is een gemakkelijk te volgen route van ongeveer 4 kilometer. De reis begint bij Museum Joure, waar ook VVV Waterland van Friesland is gevestigd. Onderweg ontdek je veel historische feiten over Joure. Wist je bijvoorbeeld dat vroeger in de Jouster Toer recht werd gesproken? Of dat er in ‘de berg’ in Park Heremastate vroeger ijs werd bewaard uit de wintermaanden, waardoor de ijskelder in de zomermaanden koel bleef? Dit is wat oudere mensen bedoelen als ze ijskast in plaats van koelkast zeggen. Je leert deze en vele andere historische feiten over Joure kennen via de dorpswandeling.

Nu beschikbaar

De dorpswandeling door Joure is verkrijgbaar voor drie euro via de webshop van VVV Waterland van Friesland en bij de VVV in Joure. Het is bedoeld ter vermaak en is gebaseerd op historische feiten en leuke weetjes die VVV Waterland van Friesland via verschillende bronnen heeft verkregen. Als wandelaars aanvullingen hebben, zijn deze altijd welkom voor volgende uitgaven van de dorpswandeling. Inzendingen kunnen worden gestuurd naar [email protected].