Museumwinkel De Witte Os

Midden in de MID, de winkelstraat in Joure staat de oudste en waarschijnlijk bekendste Douwe Egberts winkel van het land: De Witte Os. Als je binnenstapt is het alsof je even teruggaat in de tijd.

Jouster Brokken

Je ruikt, proeft en bekijkt er de koloniale waren van weleer. En nog altijd gaan deze ouderwetse artikelen over de toonbank. Van thee, versgebrande koffie, ouderwetse snoepjes tot snuiftabak. In de winkel zijn ook versgebrande koffie’s van koffie-expert Sipke, diverse soorten losse thee, zoethout, anijs, ‘Jouster Brokken’ en andere ‘luxeproducten’ verkrijgbaar.


Versgebrande koffie, losse thee, ouderwets snoep, cadeaus.

Gratis entree

De Witte Os vind je aan de Midstraat 97, en is een museumpje op zich. Een bezoek aan De Witte Os is gratis. Vanuit de winkel kun je doorlopen naar de balie van museum Joure. Daar kun je een kaartje kopen voor de rest van het museum, waar je het hele verhaal van Douwe Egberts beleeft. De openingstijden van De Witte Os zijn normaal gesproken gelijk aan de openingstijden van het museum.

Geschiedenis


In 1871 kocht de firma Weduwe Douwe Egberts Zoon het pand aan als grossierswinkel voor koloniale waren. De inrichting, blauwe plafondbalken, kalken muren en de houten vloer laten zien hoe het er destijds uitzag. De winkel werd in 1881 ernstig beschadigd door een brand in het centrum van Joure, maar is daarna gelukkig weer hersteld. In de decennia die volgenden groeide Douwe Egberts vanuit de Midstraat uit tot het huidige wereldconcern.

99e KLM huisje

Klanten die bij KLM businessclass vliegen, krijgen bij iedere vlucht een Delfsblauw minihuisje cadeau, gevuld met jenever. Ieder jaar brengt KLM een nieuw huisje uit. In 2018 viel deze eer te beurt aan De Witte Os. Het huisje werd in Joure feestelijk onthuld door de CEO’s van KLM en JDE.