Douwe Egberts, Koffie en Joure

De koffieplant komt oorspronkelijk uit Ethiopië, maar islamitische pelgrims brachten in de 16e eeuw koffiebonen met zich mee op reis naar Mekka. Op deze wijze werd het gebruik van koffie ook verspreid naar het Midden-Oosten. Via handel met Italië bereikte koffiebonen ook Europa. De Nederlanders besloten dat hun kolonie Oost-Indië het ideale klimaat had om koffie te verbouwen. In het begin van de 18e eeuw bracht de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) bonen mee om plantages aan te leggen op de Indonesische eilanden. De handel in koffie groeide explosief, omdat het product zeer geliefd was in Europa.

WinkeltjeDe Witte Os

De Friese ondernemer Egbert Douwes opende in 1753 samen met zijn vrouw Akke Thijsses een winkeltje genaamd ‘De Witte Os’, in het plaatsje Joure. Douwes wilde daarmee inspelen op de grote invoer van koloniale waren door de VOC. Het winkeltje verkocht aanvankelijk niet alleen koffie, maar ook thee, tabak, chocolade, suiker, kaneel, saffraan en zuidvruchten. Daarmee verkocht ‘De Witte Os’ producten die naar eigen zeggen ‘tot de genoegens van het dagelijkse leven behoren’. Douwes verkocht echter alleen aan de plaatselijke bevolking.

Douwe Egberts

Rond 1780 kwam Douwe Egberts, de zoon van Egbert Douwes, ook in de winkel werken. Toen hij het bedrijf overnam van zijn vader, beperkte hij zich niet tot het verkopen aan de lokale bevolking. Hij begon eveneens met het leveren aan andere winkels in de omgeving en bouwde zo een regionale reputatie op. Koffiehuizen waren inmiddels een begrip geworden in Nederland en Egberts leverde ook koffie aan deze goedlopende horecazaken. Onder het leiderschap van de opvolgers van Egberts werd het bedrijf marktleider in Nederland, waarbij de nadruk steeds meer op koffie en thee kwam te liggen.

Wereldmerk in Waterland van Friesland

In de jaren ’50 van de 20e eeuw begon het bedrijf Douwe Egberts internationaal koffie te leveren. Deze ontwikkeling werd nog verder voortgezet toen het bedrijf in zee ging met de Amerikaanse koffiegigant Sara Lee Corporation.Tegenwoordig is Douwe Egberts één van de drie grootste koffiebranders wereldwijd. Het is uitgegroeid van een klein winkeltje met koloniale waren in Joure, tot een wereldmerk koffie en thee.