De Jouster Toer
Wist je dat er in de Jouster Toer veel meer muziek zit dan in de Big Ben van Londen? Alhoewel de klok Big Ben vele malen bekender is (de klok genaamd Big Ben is zelfs zó beroemd dat men de echte naam van de toren ‘Elizabeth Tower’ is vergeten) is het luiden van de klok maar een saaie aangelegenheid. In de Midstraat (De MID) hoor je minimaal elk uur prachtige muziek vanuit de Jouster Toer.
Het carillon heeft maar liefst 39 klokken en hierover zijn vele verhalen te vertellen. Wist je dat het carillon in 1953 geschonken is door Douwe Egberts ter ere van het 200-jarige bestaan én om de Jousters te bedanken?
Bezoek de Toer
Vanaf 1 juli kun je elke dinsdag- én donderdagmiddag o.l.v. een Gildemeester meewandelen met het ‘Jouster Kuierke’. De route leidt o.a. langs oude gevels, smalle straatjes en historische panden. De Gildemeester vertelt je daarbij vele mooie anekdotes. Tijdens de rondleiding krijg je ook de gelegenheid om de historische gerechtskamer in de ‘Jouster Toer’ te bezoeken. Meer informatie is verkrijgbaar bij de VVV in de Midstraat 99.
Hobbe van Beardt Tsjerke
De kerk (tsjerke) is vernoemd naar Hobbe van Baerdt, grietman van Haskerland (1615 tot 1650). Op de fronton boven de ingangspoort staat: De heer Gritman Hobbe van Baerdt 1644. In dit jaar werd door hem op 18 maart de eerste steen gelegd voor de tweebeukige (schip en zijbeuk) kerk ter vervanging van een kerk uit de 16e eeuw. In 1939 werd de kerk door brand verwoest. De herbouw duurde vanwege de Tweede Wereldoorlog tot 1947.
De Jouster Toer
De toren (De Jouster Toer) is ouder en dateert uit 1628. De eerste steen werd op 8 augustus gelegd door Hobbe van Baerdt. In de toren van drie geledingen bevond zich een raadkamer en gevangenis. De klokken in de toren zijn gegoten door de klokkengieters: Gregorius Hall (1603), Jacob Noteman (1636) en L. Haverkamp (1790). In 1953 werd door Douwe Egberts een carillon met 37 klokken geschonken. Later zijn er nog twee klokken aan toegevoegd om het carillon te completeren.
Van Dam orgel
Het interieur is gedekt door houten tongewelven. Tot de inventaris behoren een herenbank (1645) van de familie Van Baerdt (in 1779 naar familie Van Eysinga) en een herenbank (1694) van de familie Vegelin van Claerbergen en een preekstoel uit de 17e eeuw afkomstig van de gesloopte Galileërkerk in Leeuwarden. Het oorspronkelijke orgel was gemaakt door Van Dam uit Leeuwarden. Het orgel uit 1978 is gemaakt door Jürgen Ahrend.