16 DORPENTOCHT

Na twee digitale ‘Zwift edities’ is het dan op 26 mei eindelijk weer zover: de 16 Dorpentocht 2023!

De eerste 16 dorpentocht

De allereerste 16 Dorpentocht in de historie werd in 1980 georganiseerd. De in Joure opgerichte fietsclub “n Toerist”, bestaande uit beroemde Jousters zoals Rob van Terwisga, Sjouke Kuindersma, Eeltje Brattinga, Jaring Mol, André Terra, Herman Kleinsmit, Ynte Kuindersma, Jelle van Delden en vele anderen, maakte er ieder jaar weer een waar fietsspektakel van. Fietsend genieten van mooie routes, gezellige live muziek en een gezellige afsluiter in de Midstraat (Hoofdstraat van Joure).

Overdracht aan SC Joure

Door toedoen van onder andere het teruglopende aantal deelnemers, werd de organisatie eind jaren ’90 overgedragen aan SC Joure. Vanaf dit moment was start en finish gekoppeld aan het sportterrein waardoor ook extra voorzieningen als kleedruimten, sanitair en ruime parkeergelegenheid kon worden geboden. Door het steeds lastiger kunnen werven van vrijwilligers en het steeds strenger worden van de regels waaraan een fietstocht moet voldoen, is in 2007 de voorlopig laatste tocht verreden.

Het vervolg

In 2015 is het stokje weer opgepakt. Dit maal door een stel Jouster fietsvrienden die de tocht hebben gemist als opwarmer naar bijvoorbeeld de 11 Stedentocht, daar kwam bij dat deze tocht echt bij Joure hoort. Er werden wat wijzigingen doorgevoerd in de routes en er moest worden voldaan aan de hoogste kwaliteitseisen van de NTFU. Verder is gezorgd dat een groot deel van de oude charme en historie van de 16 dorpentocht in ere is hersteld! Gezelligheid, prima verzorging en mooie routes. Vanaf 2015 werd de tocht ook gekoppeld aan KWF Kankerbestrijding. De netto opbrengst van de tocht komt ieder jaar ten goede aan dit belangrijke doel.

Groeiend aantal deelnemers
Van 670 deelnemers in 2015 naar bijna 1.300 deelnemers in 2016, 1.670 deelnemers in 2017, ruim 1.000 deelnemers tijdens een regenachtige editie in 2018, hopen wij dit jaar rond de 2.500 fietsliefhebbers te mogen verwelkomen! Door de NTFU wordt onze tocht inmiddels gewaardeerd met het predicaat “Extra goed geregeld”.